Gedonder op de Kale Berg

Rustdag, 30 mei 2014

Vandaag gefietst: 23 km
Totale afstand Michel: 1472 km
Totale afstand Raph: 1171 km

Vandaag geen dagetappe, maar een rustdag. Een dag die prachtig begint en maar langzaam op gang komt omdat we niks moeten. Maar omdat we nog steeds in de fietsmodus zitten begint het op een gegeven moment toch te kriebelen en besluiten we een eindje te gaan rijden. Michel wil richting de Mont Ventoux en – als het meezit – er ook naar boven. Als we samen met Rick, een andere vijftiger op de camping, willen vertrekken zien dat we dat de lucht rond de Mont Ventoux snel betrekt: er pakken zich donkere wolken samen rond de top. We besluiten daarom maar een paar klimmetjes in de buurt te proberen.

Foto van de Mont Ventoux met daarboven onweerswolken
Donkere wolken hebben zich samengepakt rond de Mont Ventoux

Op een van de hellingen hebben we goed zicht op de kale berg en het blijkt niet pluis te zijn aan de top. In de verte zien we flitsen en horen we de donder. Later op de dag krijgen we te horen dat de politie de weg naar de top heeft geblokkeerd voor fietsers en ander verkeer.

Als troost beklimmen we de Col de Propiac, een beklimming met haarspeldbochten en al. En op de top maken we een foto om aan het nageslacht te kunnen bewijzen dat we toch een echte Col hebben bedwongen. Het is een bruikbare voorbereiding voor het echte werk op 31 mei.

Rick, Michel en Raph bij het bord van de Col de Propiac, waar voor de hoogte van 526 meter met druivensuiker een 3 is gezet
Druivensuiker blijkt een prima vervanger te zijn voor krijt… ‘Dat geloven ze thuis nooit!’

We besluiten snel naar beneden te gaan, want het dreigt inmiddels ook bij ons te gaan regenen. Op de weg naar beneden krijgt Michel in een van de haarspeldbochten een lekke band. Het blijkt te zijn veroorzaakt doordat een remblokje de band heeft geraakt, waardoor zowel de buitenband als de binnenband zijn doorgesleten. Gelukkig is het maar een klein gaatje en kan het met wat plakkers worden verholpen. Maar het is wel een luid en duidelijk signaal dat Michel zijn remmen moet bijstellen.

‘s Avonds krijgen we van de organisatie van de Thom Ventoux een briefing voor morgen. Het is inmiddels gaan regenen. Hopelijk is het morgen tijdens de beklimming wel goed weer.