Bestemming bereikt

Etappe 13, 29 mei 2014

Michel: Crest – Bénivay-Ollon – 101 km
Raph: Crest – Bénivay-Ollon – 187 km (waarvan 94 op de fiets)
Totale afstand Michel: 1449 km
Totale afstand Raph: 1148 km

We zijn er! In 13 etappes is de afstand tussen Nederland en Zuid-Frankrijk overbrugd. De laatste etappe rijdt Michel weel geheel op de fiets. Raph ‘doet’ eerst een ochtendritje van 32 kilometer, haalt ontbijt en rijdt vervolgens met de auto naar de camping in Bénivay-Ollon en stapt daar op de fiets om hem tegemoet te rijden.

Michel geniet van het eerste stuk ten zuiden van Crest. Hij laat per SMS weten; “Wat een geweldig mooie omgeving. Genieten met een grote G. Ondanks 7km 7% klimmen. Nu eerst tiet veur un bakske”.

De route van Michel heeft Raph aangegeven op een Michelinkaart. Hij wordt vergezeld door Herbert, de man van Antoinette’s vriendin Annemiek. Herbert heeft een prima conditie, maar nog geen enkele ervaring met klimmen. Hij blijkt desondanks niet veel moeite te hebben met de eerste klim, die bijna zes kilometer lang is en eindigt op de Col de Propiac. De route voert op een gegeven moment echter ook over onverharde wegen en daar blijkt Herbert’s racefiets niet uit de voeten te kunnen. Hij besluit daarom terug te keren.

In Visan ontmoeten Michel en Raph elkaar weer op de fiets. Op de heenreis heeft Raph een behoorlijk harde tegenwind gehad. Dat is de Mistral, weet Michel. Hij is eerder op de dag een groepje vrouwen tegengekomen. Een van de vrouwen is een Nederlandse die al 20 jaar in de regio woont. Ze vertelt Michel dat de harde wind die richting het zuidoosten waait de Mistral is. En dat het ook betekent dat er de komende dagen geen regen te verwachten valt. Dat is een opsteker, want tot dusverre waren de weersverwachtingen voor het weekend niet gunstig.

Op de rest van de route hebben we dus wind in de rug. ‘De hand van God’ noemt Michel het, want het maakt de beklimmingen beslist een stuk draaglijker. Maar de voorlaatste klim is desondanks behalve heel mooi ook lang, steil en zwaar. Maar minder zwaar dan mèt tegenwind.

Foto van Michel op zijn fiets, met de Mont Ventoux op de achtergrond
Michel tijdens de beklimming van de Col de Propiac, met op de achtergrond de Mont Ventoux.

Na een laatste pauze in Puyméras is het tijd voor de allerlaatste klim richting de eindbestemming; de Col de Propiac. Tijdens de klim is de Mont Ventoux in zijn volle glorie te aanschouwen. De Kale Berg doet wat-ie altijd doet: intimiderend steekt hij hoog uit boven de andere toppen in het landschap. Maar na onze rit hebben we er wel vertrouwen in dat we op die puist boven komen. Eerst naar de camping, een verdiende rustdag en op zaterdag de 31e gaat het er dan eindelijk van komen: de beklimming van de Mont Ventoux. De voorbereiding voor de klim is afgelopen als we arriveren op de camping en worden  onthaald door Antoinette, de kinderen en andere campinggasten.

Foto Van Raph en Michel bij de ingang van de camping
Missie volbracht! Nu alleen nog de klim van de Mont Ventoux.

5 gedachten over “Bestemming bereikt”

 1. Proficiat, met het bereiken van de eindbestemming!
  Voor morgen heel veel succes met de fietstocht naar de top van ‘de Kale Berg’ en de wandelaars een mooie wandeling naar de top! Het gaat jullie allemaal lukken met jullie doorzettingsvermogen!

 2. Gefeliciteerd mannen! Na de rustdag vandaag moet het morgen gaan lukken om de eindbestemming te bereiken. Geniet van de klim, voor je het weet is het over ;-)

 3. Gefeleliciteerd
  Super gedaan van beiden.Diepe buiging!
  De pukkel zal nu ook wel lukken toch!
  Groetjes Ferry en Mieke

 4. Wat goed om te lezen dat jullie er allemaal zijn. Morgen heel veel succes! Hoe is het met de knie?

 5. Hallo Raph en Michel,

  Knap dat jullie het gehaald hebben. Veel sterkte zaterdag met de beklimming van de Ventoux.

  groeten
  Tan en Sjef

Reacties zijn gesloten.