We zijn begonnen!

Etappe 1, 17 mei 2014

 • Michel: Wageningen – Drunen – 67 km
 • Raph: Pijnacker – Drunen – 92 km

We hebben er allebei maandenlang naar uitgekeken en vandaag was het eindelijk zo ver: TwoToVentoux is nu echt begonnen! Michel is vertrokken vanuit Wageningen en Raph vanuit Pijnacker. De eindbestemming van vandaag was Drunen. Hier wonen Raph’s ouders. En het is van beiden even ver. Althans, dat dachten we.

Zo’n eerste etappe is altijd spannend. Zijn de voorbereidingen goed verlopen? Hebben we iets vergeten? Is de conditie misschien te optimistisch ingeschat? Is fietsen nog steeds zo leuk als in je herinnering? Het antwoord op dergelijke vragen krijg je alleen als je op pad gaat.

Eerste indrukken van Michel

Foto van Michel op een fiets met een eenwielig bagagewagentje
Michel op zijn vervoermiddel voor de TwoToVentoux: een 21 jaar oude Trek 950 mountainbike, met daarachter een eenwielige BOB-trailer voor de bagage.

Het was begin januari dat ik Raph met gezin uitnodigde voor een nieuwjaarsborrel en Raph begon te vertellen over zijn voornemen een sponsorfietstocht naar de Mont Ventoux te gaan ondernemen. Dat maakte mij direct enthousiast en nog voordat ik me het echt realiseerde zei ik “dan ga ik mee”. Dat was 4 maanden geleden en nu is het zover. Mijn fiets van 1993, dat jaar speciaal gekocht omdat ik later dat jaar met Raph door de VS ging fietsen, heb ik voor deze gelegenheid weer volledig in ere hersteld. Nostalgie! En wat rijdt ie lekker! Eigenlijk zat vandaag alles mee: het weer, de fiets, de route en ik ben Michael Boogerd voorbij gereden! Dat laatste was makkelijk, want we gingen in tegengestelde richting……

Natuurlijk zat er ook iets niet mee, mijn zitvlak moet nog erg wennen aan een lange zit op het zadel.  Bij gebrek aan een lap vlees zal het morgen wel een extra doekje worden. In tegenstelling tot Raph heb ik wel een kilometertje of zeven teveel gefietst. Toch een verkeerde afslag genomen.

De route ging vanuit Wageningen via het riviertje De Grift naar “Onderlangs” bij de Grebbeberg langs het mooie natuurgebied De Blauwe Kamer. Bij Rhenen de brug over de Rijn genomen en dan via Ochten langs de Waal richting de oude tolbrug De Prins Willem Alexander. Eenmaal over de brug, aan de andere kant de drukbevaren rivier verder gevolgd tot aan Hedel. Even na Hedel de Maas overgestoken. Hier ging het fout met het lezen van de kaart. Dan maar vragen. Met dit weer kom je gelukkig genoeg fietsers tegen en hun aanwijzingen brachten mij na 7 km van omzwervingen weer op het juiste pad. En zo kwam ik iets na 5 uur bij de ouders van Raph aan.

Morgen gaat het pas echt beginnen. Dan gaan we met z’n tweeën samen verder richting de Mont Ventoux. Er is nog een lange weg te gaan, maar als de rest van de reis net zo verloopt als vandaag dan teken ik er voor.

De eerste indrukken van Raph

Wat me meteen na vertrek opviel, is dat het gebruik van navigatie in de auto een negatieve invloed heeft op de kaartleesvaardigheid. Voor het eerste stuk had ik een kaart gekocht met fietsknooppunten en daar kon aanvankelijk niet echt mee uit de voeten. Ook het fietsen van knooppunt naar knooppunt is nieuw voor me. Gelukkig wende het vrij snel.

Het weer was perfect voor een fietstocht: helder, zonnig, niet te warm en een aangenaam briesje. Dankzij de bewegwijzering van de knooppuntenroute was het een fluitje van een cent om via autoluwe wegen dwars door steden als Rotterdam en Capelle aan den IJssel te fietsen en toch juist uit te komen. In dit geval was dat bij de veerboot naar Kinderdijk. Bij de molens van Kinderdijk en in plaatsjes als Oud Alblas voelde ik me echt een toerist in eigen land. Wat heeft Nederland veel moois te bieden.

Foto van een bepakte fiets achter de slagboom van een veerpont. De overkant is zichtbaar
Raph’s fiets op de veerpont naar de Biesbosch.

Vervolgens ging het langs Dordrecht naar het veer richting de Biesbosch. Dat gebied wordt momenteel voorbereid voor ‘Ruimte voor de rivier’. Er wordt landbouwgrond terug gegeven aan de natuur. En er worden nieuwe boerderijen gebouwd op terpen, zodat de boeren droge voeten houden als de Biesbosch bij hoog water wordt gebruikt om het teveel aan water tijdelijk te kunnen herbergen.

De weg naar ‘Pontje Steur’ was gelukkig wel open en ook het veer voer gewoon.
Vandaar ging het via Hank, Dussen, de vierde veerpont over de Bergse Maas, Sprang-Capelle en Waalwijk naar Drunen.

foto van een klein pontje met de veerman en twee fietsers
Pontje Steur is een veerverbinding over het Steurgat aan de oostkant van de Biesbosch. Het pontje is er speciaal voor fietsers.

Met de conditie valt het alles mee. Het is in elk geval gelukt om een aardig gemiddelde van bijna 20 kilometer per uur te halen, zonder dat het achteraf pijn deed. Voor wie een racefiets heeft is een dergelijk gemiddelde misschien niet echt bijzonder. Maar de vergelijking gaat mank: alsof je de gemiddelde snelheid van een sportauto afzet tegen die van een vrachtauto.

Maar dat het de eerste dag probleemloos verliep wil niet zeggen dat het de rest van de tocht net zo gemakkelijk zal gaan. Mijn ervaring van voorgaande tochten is dat de derde tot en met de zesde dag het zwaarst worden. Daarna heb je het ritme te pakken en wordt het pas echt leuk.

Maar ook vandaag was er al iets leuks: Mijn vader bleek net als wij in bezit te zijn van een wielershirt van de Mont Ventoux. Dat hij de ‘Kale berg’ al eens had bedwongen wist ik. Dat was 1988, hij was toen 52. De AGU-Mont Ventouxrit was 1000 kilometer lang en omvatte 20 cols, waaronder de Galibier, de Izoard, de Vars, l’Alpe d’Huez en uiteraard de Mont Ventoux.

Drie Mont Ventoux shirts. Twee baluwe met daarop Thom Ventoux 2014 en een witte met AGU Sport Mont Ventoux
Michel en Raph hebben gisteren de eerste Thom Ventoux fietsshirts gekregen. Het shirt in het midden is wat ouder, 26 jaar om precies te zijn. Je kreeg het pas als je met een volle stempelkaart kon aantonen dat je op de fiets 20 Alpencols had bedwongen.

 

 

15 gedachten over “We zijn begonnen!”

 1. hoi, Michel en Raph,
  hoe gaat ie?, en komen de zware dagen
  er al aan?
  gewoon blijven trappen en niet verkeerd rijden he!
  heel veel succes en wij blijven jullie
  volgen. (zit nog maar net op de site).
  wij zijn de wandelaars die jullie tegen kwamen bij
  knp.bordje.65 of was het 75 haha. net op weg vanaf vught. ga ervoor mannen. houd er de moed in. SUCCES.

  1. Dank! Alles gaat OK, op de zadelpijn en een gevoelige knie na. We zitten inmiddels aan de Moezel, in Luxemburg. Als het zo doorgaat, dan gaan we het net op tijd halen.
   Die knooppunten was toch wel problematisch, er ontbraken er in Oost-Brabant en Noord-Limburg simpelweg te veel op de kaart.

 2. Raph,

  Eindelijk via Antoinette de site gevonden, leuk ga jullie volgen.

  Succes!

  gr
  Martin

 3. Te gek mannen! Grote klasse. Ik had graag mee gewild, maar ja…andere prio’s. Ik hou jullie in de gaten!!!

 4. Hallo heren,

  Heel veel suc6 tijdens jullie rit. Ben benieuwd naar jullie verhalen. Een mooie rit gewenst!

  Groetjes
  Mariska

 5. Ik dacht altijd (en heb er zelf veel last van gehad) dat de derde dag de brokkendag was ……..
  Haken er onderweg nog mensen aan, voor een dagje?
  Succes mannen!

 6. Vanuit het thuisfront wensen wij jullie heel veel succes en plezier. Kus.

  1. Dank!

   Plezier hebben we in elk geval. En we doen er uiteraard alles aan om ook succes te hebben.

 7. Succes beiden! Wat is ongeveer de eerst volgende bestemming? Ik ga jullie natuurlijk nauwgezet volgen. Wel nieuwsgierig naar de 3e t/m 6e dag. Bestaat een fiets term voor: suffer fest. Voor die dagen, je kent mij, worden details gewaardeerd ;-).

  1. Dag Alexander,
   We gaan vandaag richting Roermond en vandaar richting de Eifel. Daar zullen we dus zijn tijdens de ‘moeilijke’ periode…
   Suffer fest IS toch een fietsterm? Dat wordt in elk geval bevestigd door de resultaten op https://www.google.nl/search?q=suffer+fest
   Volgens mij is het een modieuze term voor ‘afzien als een kilometerpaaltje’. Maar omdat zo’n fest op een hometrainer plaats vindt, is een kilometerpaaltje wellicht misplaatst.

 8. Superleuk om te lezen…het spits is eraf.
  Good luck…vandaag wordt het iig weer een prachtige dag.

  Groetjes Anite

  1. Dag grote nicht,

   Dank je wel.
   We zijn nu bij mijn ouders en zitten nu aan het ontbijt. Rond 9 uur vertrekken we. Als het mijn pa lukte om op z’n 52e de Mont Ventoux te bedwingen, dan zal het ons, in ons 50e levensjaar, ook moeten lukken. Hoop ik ;-)

 9. Way to go, Raph and Michel! Best of luck and safe travels. (Raph, if you can ride your bike across the U.S.A. and survive…plus didn’t you ride across the Sahara?…I have no doubt you’ll make it to Mont Ventoux!)

  1. Hi Betsy,

   Thank you!
   Riding across the US of A was 24 years ago. I was a much fitter person back then ;-)
   Michel and I planned to cross the Sahara desert late 1993, but because of an outbreak of a civil war in Algeria we never did it. We went to the western USA instead, see http://raph.nl/usa-1993/. That also turned out te be a great adventure!

Reacties zijn gesloten.