De Kyllberg bij Kyllburg

Etappe 5, 21 mei 2014

Gerolstein – Grevenmacher (L) – 107 km
Totale afstand: 541 km

De etappe van vandaag begint rustig langs de rivier, naar Birresborn waar we bij de lokale bakker ontbijt kopen en het meteen buiten in het zonnetje opeten. Heerlijk vakantiemoment. Vervolgens gaat het verder richting Kyllburg. Onderweg erheen volgen we het spoor. Op een gegeven moment letterlijk, want het fietspad gaat door een – gewoon in gebruik zijnde – spoortunnel.

foto van Michel die de spoortunnel uit fietst
Michel verlaat de spoortunnel even voor Kyllsburg.

Kyllburg is een prachtig plaatsje en in de lokale uitspanning drinken we koffie. We waren eerder al door een andere fietser al gewaarschuwd voor de Kyllberg, maar hadden die niet op de kaart kunnen vinden. Maar na Kyllburg snappen we wat hij bedoelde: twee kilometer lang gaat het steil omhoog; het laatste stuk is zelfs 13 procent…

Michel en twee fietsen bij een verkeersbord waarop staat dat er een helling nadert van 25 procent
Ze bestaan in de Eifel: hellingen van 25 procent.

Maar even later blijkt dat het nog veel steiler kan in de Eifel, een bord geeft aan dat de hellingshoek van het fietspad 25 procent bedraagt. Gelukkig is het niet lang en is het voor ons naar beneden. Even later eist een klimmetje zijn tol: Raph overbelast er zijn rechter knie.

Foto van een mand gemonteerd voor de stuur van de fiets.
Een hondenmand in plaats van een stuurtas, dat is weer eens wat anders.

In Auw (what’s in a name…) ontmoeten we op de plaatselijke uitrustplek het echtpaar Nadine en Danny uit Antwerpen, samen met hun hond Joske. Joske blijkt hun vaste reisgezel te zijn. Nadine en Danny zijn enthousiaste fietsreizigers. Ze zijn, nadat ze een Duitse herder hadden gehad, op zoek gegaan naar een hondenras waarvan volwassen dieren maximaal 5 kilo wegen. Daardoor kunnen ze hun trouwste vriend eenvoudig mee op reis nemen, ook in het vliegtuig. Joske is van een onbekend klein Duits ras en lijkt nog het meest op een miniatuur Tibetaanse Terriër. De reisfiets-met-hondenmand met Joske er in trekt de nodige bekijks van andere fietsreizigers.

Na in Ehrang eerste een beetje te zijn verdwaald op een industrieterrein komen we uiteindelijk terecht in Trier. Daar nemen we, aan de Moezel, uitgebreid de tijd voor ons avondeten. En vervolgens gaat we door naar de camping van Grevenmacher in Luxemburg. Raph’s pijnlijke knie begint tijdens het laatste stuk op te spelen, terwijl het een bijna volledig vlak stuk is; dat is geen best voorteken. Het roept herinneringen op aan 1990, waar hij tijdens een cross-countrytocht door de Verenigde Staten twee weken rust moest houden na zijn knie te hebben bezeerd. Lopen ging toen ook probleemloos. De tijd werd toen nuttig besteed door te werken in een thriftshop (tweedehandswinkeltje) in Macomb, Illinois: ‘Hamlin’s second time around‘. Dus als er de komende dagen geen verslag meer wordt gedaan, dan weten jullie waar je moet zoeken…

Op de camping in het Luxemburgse Grevenmacher komen we Sjef en Tan tegen, pensionado’s uit Emmen. Ze zijn zelf ook aan het fietsen, maar dat doen ze door middel van dagtochten langs de rivier. Tan blijkt sneller te kunnen fietsen dan Sjef. De reden daarvoor is dat ze een paar weken geleden een E-bike heeft gekocht. Omdat ze de fiets niet als brommer gebruikt haalt ze 100 kilometer op een acculading. Dat is genoeg om vanuit Grevenmacher naar Metz te fetsen en weer terug. En dat is precies wat ze de volgende dag gaan doen. De koffie die we van het paar krijgen smaakt ons meer dan uitstekend.

3 gedachten over “De Kyllberg bij Kyllburg”

 1. We zijn inderdaad tot Metz gekomen, en met de trein via Luxembourg terug gereisd naar de camping. We hebben jullie nog zien fietsen bij Remich, aan de andere kant van de rivier.
  Veel succes met jullie fietstocht en de beklimming van de Ventoux.
  Groeten,
  Tan en Sjef

  1. Dag Tan en Sjef,
   We zijn inderdaad via de Luxemburg-kant verder gegaan naar Schengen, nadat we in Remich gegeten hadden. Ook wij zijn tot in Metz gekomen. Met de knie van Raph bleek het uiteindelijk niet mee te vallen.
   Groet,
   Michel en Raph

 2. Ik dacht dat dat Jou fiets was met dat hondje. Ik ga mee naar Texel ik vertrek morgen doeidoei groetjes madelief

Reacties zijn gesloten.