Pedal power: fietsen om accu’s op te laden

Er lijkt eindelijk een antwoord te zijn op de vraag: ‘waarom ga je fietsen?’
Naar alle waarschijnlijkheid is vandaag-de-dag het antwoord: om accu’s op te laden! ;-)

Want tijdens de voorbereiding van onze fietsreis liepen we tegen iets nieuws aan: tegenwoordig heb je verschillende apparaten bij je die behoorlijk wat stroom verbruiken. Op eerdere tochten hadden we geen mobiele telefoon bij ons en een analoge fotocamera. Maar deze keer gaan er apparaten mee die een accu hebben. En die accu’s moeten regelmatig moeten opgeladen. Het gaat om:

  • Twee smartphones
  • Een digitale fotocamera
  • Een krachtige zaklamp die ook als fietsverlichting dienst doet en daarom zijn eigen accu heeft
  • Een kleinere zaklamp

Oude garde

Michel en ik behoren inmiddels toch wel een beetje tot de oude garde: al die moderne gadgets zijn leuk, maar een fietsvakantie is toch vooral back to basic. Er zit weliswaar navigatie-software op de smartphone, maar we gaan desondanks lekker ouderwets navigeren met behulp van papieren kaarten, net als 20 jaar geleden. Want papier heeft onmiskenbaar meer charme dan een elektronisch alternatief, hoe efficiënt dat alternatief ook moge zijn.

Maar toch, een beetje reiziger doet tegenwoordig onderweg verslag van zijn avonturen, of in elk geval van wat daarvoor moet doorgaan. En aangezien we hebben besloten dat we daarbij niet achter willen blijven ontkomen er deze keer niet aan om een paar ‘stroomvreters’ mee te nemen. Want foto’s maken met een filmrolletje is inmiddels niet langer een optie meer.

Je smartphone achterlaten in de WC?

Maar wat als je nou ergens bent waar geen stroom is? Of er alleen maar een mogelijkheid is om je kostbare spullen op te laden in een publieke ruimte zoals het toiletgebouw op de camping? Daarom heb ik de afgelopen tijd uitgezocht wat de mogelijkheden zijn om de apparatuur op te laden met behulp van pedaalkracht. Uiteraard zonder dat het de hoofdprijs kost. Op de markt beschikbare kant-en-klare oplossingen kunnen aardig in de papieren lopen. Zelf zat meer te denken in de orde van grootte van tientjes; het leven is immers al duur genoeg. Maar de oplossing moet natuurlijk wél naar behoren werken.

Gelukkig is de investering niet alleen bedoeld voor de fietstocht; ook als we met de auto op vakantie gaan zullen de USB-laders en aanverwante spulletjes ongetwijfeld hun nut bewijzen.

De basis: een huis-tuin-en-keukenfiets

De fiets waarmee ik op pad ga is mijn gewone fiets voor dagelijks gebruik. Weliswaar wordt die al ruim vijf jaar gebruikt voor het woon-werkverkeer, maar het is wel degelijk een serieuze randonneur. De enige upgrades voor de fietsreis waren nieuwe banden, een nieuwe ketting. en een voordrager.
Toen de fiets werd gekocht had-ie al een naafdynamo in het voorwiel; dat is alvast een goed begin. Deze energiebron is echter niet zonder meer geschikt voor het beoogde doel: de spanning die wordt afgegeven is niet bruikbaar om een smartphone op te laden. En de batterijladers van de camera en van de zaklampen werken alleen op netspanning.

Doe-het-zelven

Afbeeldingen van de verschillende benodigdhedenDe zoektocht resulteerde in het volgende onderdelenlijstje:

  • Een spanningsregulator met een (micro) USB-uitgang
  • Een lader met een USB-ingang voor de 18650 accu’s van de zaklamp. Deze lader moet ook dienst kunnen doen als USB-laadstation voor andere apparaten. Een powerbank wordt zo’n ding ook wel genoemd
  • Een lader met een USB-ingang voor de camera-accu
  • Een lader met een USB-ingang voor accu’s in AA of AAA formaat
  • Een netlader met meerdere USB-uitgangen, voor de keren dat er wél een stopcontact in de buurt is

De naafdynamo geeft een spanning af van 6 Volt en heeft een vermogen van 3 Watt. Dat moet worden omgezet naar 5 Volt, de spanning waarmee USB-apparaten overweg kunnen. Deze klus wordt geklaard door de ReeCharge Dynamo Kit. Deze omvormer zorgt tegelijkertijd voor een constante spanningsafgifte, wat voorkomt dat aangesloten apparaten worden beschadigd door een te hoge spanning of pieken.

De lader voor de 18650 accu’s is een ENB 1A 1/2*18650 geworden. Dit apparaatje kan gelijktijdig geladen worden en een ander USB-apparaat opladen en kan met zowel 1 als 2 accu’s overweg.

Een USB-lader voor de camera-accu was gelukkig snel gevonden, net als de USB reislader voor AA-accu’s. Voor die laatste was wel een verloopkabeltje nodig. En tot slot was ook de netlader met meerdere USB-poorten eenvoudig online te vinden.

De uiteindelijke oplossing

De Reecharge is een onopvallend zwart plastic dingetje dat bedoeld is om vast te maken aan de voorvork. Maar er zitten wel twee lange draden aan. Omdat mijn fiets ook voor huis-tuin-en-keukengebruik wordt ingezet heb ik de voorkeur voor een oplossing die ook weer gemakkelijk kan worden verwijderd. Gelukkig bleek de koplamp van de fiets te zijn voorzien van extra stekkertjes. Daardoor was het niet nodig om, zoals in de montagehandleiding wordt beschreven, te priegelen met het stekkertje van de naafdynamo. Alle spullen passen samen met een smartphone in een frametasje. Het resultaat: het geheel is compact, ziet er onopvallend uit, is eenvoudig te verwijderen en er is maar één kort stroomdraadje zichtbaar.

De powerbank heeft een berekende capaciteit van tussen 20 en 23 Wattuur. Daarmee zou het een uur of tien fietsen moeten kosten om volledig op te laden.
Het handige aan deze powerbank is dat het zowel tijdens als na het fietsen worden gebruikt om de twee telefoons die we bij ons hebben, de camera-accu en twee AA-accu’s op te laden. En dan zou er nog genoeg stroom moeten overblijven voor de kop-/zaklamp.  In theorie zou de oplossing voldoende moeten zijn voor alle stroomverbruikers die we bij ons hebben.

Maar the proof of the pudding is in the eating. Of de berekening klopt – en of het geheel functioneert zoals bedoeld – weten we pas als we onderweg zijn…

Een gedachte over “Pedal power: fietsen om accu’s op te laden”

Reacties zijn gesloten.