Michel komt op stoom en Raph gaat off-road

Etappe 10, 26 mei 2014

Michel: Arc-et-Senans – Thoirette – 120 km
Raph: Montagney – Dijon – 89 km
Totale afstand Michel: 1088 km
Totale afstand Raph: 1054 km

Michel komt op stoom

Hoewel het er de eerste kilometers van de dag niet naar uitzag, heeft Michel vandaag twee mijlpalen bereikt: de 1000-kilometergrens is gepasseerd en hij is in Onoz op het hoogste punt van de Groene Weg geweest, 600 meter.
De eerste 34 kilometer van de tocht gaat echter vreselijk; Michel denkt zelfs dat hij vandaag niet veel verder zal komen dan 75 kilometer. Maar na twee espresso’s te hebben gedronken gaat de beklimming vanaf Poligny weer als vanouds en vanaf dat moment komt de vaart er goed in.

Foto van Michel op zijn fiets-met-aanhanger, bezig aan een beklimming
Na twee espresso’s begint Michel eindelijk op stoom te komen

Het gaat hem zelfs zo goed af, dat hij vandaag 120 kilometer aflegt. De eindbestemming is de camping van Thoirette. Althans, die camping wordt vermeld in het routeboekje, maar blijkt niet meer te bestaan.

Toch zet Michel er zijn tent op, want de volgende camping is 29 kilometer verderop en het regent en onweert inmiddels.

Raph gaat off-road

Ook Raph haalt vandaag de mijlpaal van 1000 kilometer, maar voor hem is de etappe een stukje korter. De eindbestemming, Dijon, ligt op maar zo’n 60 kilometer van het vertrekpunt. Omdat de route naar Dijon uit tamelijk drukke wegen blijkt te bestaan, besluit hij na Pesmes op zoek te gaan naar rustiger weggetjes.

Zonder route- of detailkaart – die heeft Michel meegenomen – blijkt dat toch wat ingewikkelder te zijn dan gedacht. De wegen zijn op een gegeven moment dermate rustig dat de bewoners van de weinige huizen op de route verbaasd opkijken als er opeens een fietser voorbij komt. “Wat doet die fietser hier”, zie je ze denken, “weet-ie dan niet dat de weg verderop ophoudt?”

Foto van Raph's fiets op een volledig met gras bedekt weggetje
Hoezo is hier geen pad? Het is toch duidelijk te zien!

Nee dus, dat weet die fietser niet. En erg efficiënt blijkt het avontuur zonder kaarten ook niet te zijn, want na bijna drie uur fietsen ziet Raph in de verte nog steeds Pesmes liggen. Geeft niks vandaag, die extra kilometers. Verder dan Dijon gaat het toch niet.

Foto van Raph's fiets op een onverharde weg met een dreigende wolkenlucht in de verte
Wanneer je zo’n lucht tegemoet rijdt ga je toch wel nadenken…

En verder gaat het, over onverharde weggetjes en bijna vergeten paadjes. Totdat op een gegeven moment de lucht er wel erg dreigend uit begint te zien. Dat is het signaal om toch maar weer een verharde weg met richtingaanwijzers op te zoeken. Als Raph uiteindelijk in Dijon aankomt heeft hij 89 kilometer afgelegd. En genoten van het uitzicht, de rust en stilte op het off-road gedeelte van de route.

Foto van een pijl naar rechts op de weg met de letters DAD
In Frankrijk hebben vaders helemaal geen kaart nodig als ze hun kinderen gaan ophalen!

Morgen is er geen etappe voor Raph. Hij stapt dan op de trein naar Nederland, om zijn vrouw Antoinette, Michel’s kinderen en zijn eigen kinderen te gaan ophalen.

6 gedachten over “Michel komt op stoom en Raph gaat off-road”

 1. Veel sterkte mannen! Ieder zijn eigen belangrijke bijdrage voor dit goede doel. De ėėn recht op het doel, de ander met een schijnbeweging. Maar nog steeds met het oog op de Top. Ik zorg nu ook voor mijn bijdrage.
  Groeten,
  Maurice #trotsebroer

 2. Hé Michel het ga je goed man !! je bent echt een bikkel, petje af dus. Groetjes José en Hennie

 3. Gescheiden wegen, maar toch samen het einddoel halen!
  Michel, succes als eenzame fietser, hopelijk bij aangenaam fietsweer en geen regen meer. Geniet van het mooie Franse land!
  Raph, een goede treinreis met wat rust voor de knie en overmorgen een succesvolle autoreis terug naar Frankrijk voor de slotdag zaterdag 31 mei op de Mont Ventoux, weer samen met Michel.

  1. Hoe sterk is de eenzame fietser
   Die kromgebogen
   Over zijn stuur
   Tegen de wind
   Zichzelf een weg baant?

   In geval van Michel is het antwoord: héél sterk!

   Ikzelf hoef nog maar 196 kilometer om de aan de sponsors toegezegde 1250 kilometer te halen. Daar heb ik nog drie dagen voor. Donderdag rijdt ik Michel tegemoet, is het plan. Hopelijk rijdt hij niet te snel, anders kom ik nog kilometers tekort. ;-)

Reacties zijn gesloten.