Toeren langs de Saône

Etappe 9, 25 mei 2014

Michel: Hurecourt – Arc-et-Senans – 138 km
Raph: Hurecourt – Montagney – 110 km
Totale afstand Michel: 968 km*
Totale afstand Raph: 965 km

*: 968 = totaalafstand van 993 min 25 kilometer van de eerste etappe, vindt Michel zelf

Raar begin van de dag vandaag: Michel en Raph nemen afscheid van elkaar! Dat was niet zo gepland, maar gelukkig zien ze elkaar over een paar dagen weer. Michel vertrekt om negen uur van de camping en Raph blijft nog even genieten van de bijzondere omgeving. En vooral om het reisverslag online te kunnen zetten, want de verbinding is niet best. Pas rond half twaalf vertrekt hij. Nog niet naar Dijon, maar net als Michel richting Marnay.

Vandaag is het verkiezingsdag. In Frankrijk is dat altijd op een zondag. Maar veel is er niet van te merken; dorpjes zijn net zo uitgestorven als op andere dagen. In Amance is het plaatselijke supermarktje gelukkig open, zodat er kan worden ontbeten en eten kan worden gekocht voor de rest van de dag, want ‘s middags is alles dicht.

Foto van een betonnen vaargeul in een bos die in een berg verdwijnt
De vaargeul naar de tunnel van St. Albin

De route voert vandaag voor een belangrijk deel langs de oevers van de Saône en dat maakt het een gemakkelijke dag. Voeg daarbij een niet al te fel zonnetje door de hoge sluierbewolking en een zacht windje (uiteraard tegen, dat dan weer weer wel… ;-) en het wordt vanzelf een genoeglijk toeristisch uitstapje. Ellende zat er dus niet bij vandaag. Wel moest er wat geklommen worden: bij de tunnel van St. Albin gaat de vaarroute namelijk onder een berg door en moeten fietsers over diezelfde berg heen fietsen. Onderweg komt Michel solofietser Lei Los uit Ridderkerk tegen en Raph komt aan fietsers een stel dertigers, een stel van rond de 60 en een paar mannen-van-in-de-vijftig tegen.

Aan het solo fietsen moet je trouwens een beetje wennen, maar ook niet meer dan dat. Voor Raph was de laatste keer in 1992, toen hij vanuit Nederland naar Marokko fietste en Michel fietste in 1996 in zijn uppie naar Turkije. Gelukkig zijn er onderweg de talloze koeien nog. Praat tegen ze en ze kijken je aan en soms loeit er een terug. Da’s ook wat waard.

Foto van een groep koeien aan de waterkant
Het is zondag en dus is het druk langs de overs van de Saône

In Fresne-St-Mamès is het uit met de pret. De Saône wordt verlaten en dat betekent onvermijdelijk dat je een dal uit moet klimmen. Vlak erna, in St-Gand, krijgt Raph van Michel een SMS-je dat hij in Marnay is aangekomen en dat hij gaat proberen om een camping 40 kilometer verderop te halen. Voor Raph is Marnay het einde van de fietsroute; van daaruit gaat hij naar Dijon. Voor wie de Groene Weg fietsroute volgt is Marnay overigens een belangrijke plaats, want het markeert het punt waarop je van fietsboekje moet wisselen.

In Marnay is overigens bitter weinig te beleven op zondagmiddag. Er blijkt geen hotel, herberg, gîte of restaurant open te zijn; enkel een kebabzaakje en een pizza-takeout waar bier wordt getapt en dus het laveloze deel van de mannelijke bevolking van Marnay blijkt rond te hangen. Raph gaat daar uiteindelijk dus maar eten en neemt de dronkenlappen op de koop toe, vooral omdat het net begint te regenen. Michel heeft in Arc-et-Senans net zoveel geluk en eindigt zijn dag in een kebabzaakje waar ze Heineken serveren.