Fietsen

Inhoud van deze pagina:

Fietsen vroeger

Fietsen nu

Fietsen vroeger

Al eerder hebben Michel en Raph samen fietsreizen gemaakt. De eerste was in de winter van 1993/1994. Ze waren toen van plan om naar Tamanrasset te fietsen, een stad in Algerije die midden in de Sahara ligt. Dat plan ging op het laatste moment niet door. Het was al een tijdje onrustig in het land, maar eind ’93 liepen ook buitenlanders gevaar. Ze werden in toenemende mate het  doelwit van groeperingen die in verzet waren gekomen tegen de Algerijnse machthebbers.

Het negatieve reisadvies voor Algerije werd wijselijk opgevolgd. Amper een week voor de vakantie werd een nieuwe woestijnbestemming gevonden: ze gingen fietsen in het westen van de Verenigde Staten.

Foto van twee fietsreizigers op een verlaten woestijnweg
Michel en Raph op de fiets onderweg naar Death Valley, december 1993.
Michel en Raph waren weliswaar goed voorbereid voor een reis door de woestijn, maar hadden niet echt rekening gehouden met de felle kou tot -15 graden Celsius  die kenmerkend is voor de winters in de high desert.

Uiteindelijk bleek hun tocht minstens zo avontuurlijk, maar wel een stuk veiliger dan de oorspronkelijke bestemming. Eenmaal terug in Nederland maakten de enthousiaste verhalen veel indruk bij vrienden. Zozeer zelfs, dat door de groep plannen werden gemaakt voor een nieuwe reis naar de VS in de zomer van 1995.

Maar ook ieder apart hebben Michel en Raph de nodige kilometers bij elkaar gefietst. Zo reed Michel in 1996 in zijn eentje van Nederland naar Turkije om daar aangekomen samen met zijn vriendin op fietsvakantie te gaan. En maakte Raph in 1990 een solofietstocht van Los Angeles naar New York en reed hij twee jaar later van Nederland naar Marokko.

Fietsen nu

Deze keer doen ze het wat rustiger aan. Beiden zien dit jaar Abraham en een goede conditie is tegenwoordig meer ‘a memory from the past’ dan iets dat ze op afroep paraat hebben. Ze hebben gewoon een heel lange aanloop nodig om de top te kunnen halen. En tijdens die aanloop is er volop gelegenheid om ouwe koeien uit de sloot te halen en sterke verhalen te vertellen over vakanties van 20+ jaar geleden…

Fietsen naar – en op – de Mont Ventoux voor het goede doel